Білок – основний будівельний компонент людського організму. Без нього неможливе формування шкіри, волосся, нігтів, органів, м’язів, зв’язок, сухожиль, кісток. Також він бере участь у виробництві гормонів, ферментів та антитіл, докладніше про кожний дивіться на сайті https://sfp.org.ua.

Найбільша потреба в білках у дітей і спортсменів, але не можна сказати, що для інших він дуже важливий. Адже клітини організму мають властивість оновлюватися, значить постійно потребують будівельному матеріалі.

  • Що таке білок і в чому його важливість
  • Кому і скільки потрібно білка
  • Дефіцит і надлишок білка в організмі
  • Білкові продукти

Навіщо білок організму і в які періоди він найбільш важливий

Що таке білок і в чому його важливість

Білки складаються з амінокислот, які в певній кількості організм може синтезувати самостійно, а деякі можна отримати тільки з їжі.

Важливі функції білка:

  • Білок важливий для побудови м’язової маси, так як м’язи в основному з нього і перебувають. Вони мають властивість рости і руйнуватися протягом усього життя.
  • Деякі види білка відповідають за жорсткість й еластичність тканин. Це кератин, еластин і колаген. Вони потрібні для формування шкіри, волосся, нігтів, кісток, зв’язок, сухожиль.
  • Є білки, які виступають у ролі гормонів. Вони забезпечують гормональний баланс. Їх виробляють органи внутрішньої секреції.
  • Білки-ферменти беруть участь в біохімічних процесах організму. Вони відіграють важливу роль в обміні речовин.
  • Антитіла – це теж білки, які виробляються в крові у відповідь на вторгнення чужорідних клітин вірусів та патогенів. Надалі вони допомагають організму боротися із захворюваннями.

Кому і скільки потрібно білка

Діти, спортсмени, вагітні та жінки, а також люди в період хвороби, потребують постійному вживанні достатньої кількості білка. Білок, як ми пам’ятаємо, є будівельним матеріалом під час росту і відновлення організму.

Строгих рекомендацій за нормами споживання білка – немає, але для середньостатистичної людини, який має помірну фізичну активність, досить щодня вживати білок тваринного і рослинного походження.

Спортсмени і люди, охочі скинути зайву вагу, потребують персональному підрахунку норм споживання білка.

Навіщо білок організму і в які періоди він найбільш важливий

Дефіцит і надлишок білка в організмі

Нестача білка в харчуванні призводить до:

  • затримки розвитку у дітей;
  • погіршення якості волосся і нігтів (ламкість і тьмяність);
  • зниження регенерації тканин (тривале загоєння ран);
  • втрати пружності шкіри (передчасні зморшки);
  • ослаблення імунітету (довгий одужання і часта захворюваність);
  • порушення водно-сольового балансу (набряки);
  • втрати м’язової маси.

Високобілкова дієта може бути небезпечна для людей із захворюваннями нирок і може порушити роботу внутрішніх органів і систем.

Надлишок білка сприяє відкладенню жиру, порушення вітамінного балансу, розвитку остеопорозу і подагри.

Основна причина – зменшення споживання (або виключення) жирів і вуглеводів. Важливо дотримувати помірність і баланс, щоб не створювати зайвого навантаження на органи.

Білкові продукти

Важливо пам’ятати, що білок необхідний нашому організму щодня і в балансі з жирами і вуглеводами.

Білок в необхідній кількості організм може отримувати в основному з їжі тваринного походження, але і рослинний білок теж важливий. Краще всього чергувати або поєднувати ці два види білків.

Продукти, багаті білком: яловичина, свинина, кролятина, птиця, яйця, морепродукти, молочні продукти, сочевиця, нут, квасоля, гречка, тофу, гарбузове насіння.