Білок – основний будівельний компонент людського організму. Без нього неможливе формування шкіри, волосся, нігтів, органів, м’язів, зв’язок, сухожиль, кісток. Також він бере участь у виробництві гормонів, ферментів та антитіл, докладніше про кожний дивіться на сайті https://sfp.org.ua.
Найбільша потреба в білках у дітей і спортсменів, але не можна сказати, що для інших він дуже важливий. Адже клітини організму мають властивість оновлюватися, значить постійно потребують будівельному матеріалі.
- Що таке білок і в чому його важливість
- Кому і скільки потрібно білка
- Дефіцит і надлишок білка в організмі
- Білкові продукти
Що таке білок і в чому його важливість
Білки складаються з амінокислот, які в певній кількості організм може синтезувати самостійно, а деякі можна отримати тільки з їжі.
Важливі функції білка:
- Білок важливий для побудови м’язової маси, так як м’язи в основному з нього і перебувають. Вони мають властивість рости і руйнуватися протягом усього життя.
- Деякі види білка відповідають за жорсткість й еластичність тканин. Це кератин, еластин і колаген. Вони потрібні для формування шкіри, волосся, нігтів, кісток, зв’язок, сухожиль.
- Є білки, які виступають у ролі гормонів. Вони забезпечують гормональний баланс. Їх виробляють органи внутрішньої секреції.
- Білки-ферменти беруть участь в біохімічних процесах організму. Вони відіграють важливу роль в обміні речовин.
- Антитіла – це теж білки, які виробляються в крові у відповідь на вторгнення чужорідних клітин вірусів та патогенів. Надалі вони допомагають організму боротися із захворюваннями.
Кому і скільки потрібно білка
Діти, спортсмени, вагітні та жінки, а також люди в період хвороби, потребують постійному вживанні достатньої кількості білка. Білок, як ми пам’ятаємо, є будівельним матеріалом під час росту і відновлення організму.
Строгих рекомендацій за нормами споживання білка – немає, але для середньостатистичної людини, який має помірну фізичну активність, досить щодня вживати білок тваринного і рослинного походження.
Спортсмени і люди, охочі скинути зайву вагу, потребують персональному підрахунку норм споживання білка.
Дефіцит і надлишок білка в організмі
Нестача білка в харчуванні призводить до:
- затримки розвитку у дітей;
- погіршення якості волосся і нігтів (ламкість і тьмяність);
- зниження регенерації тканин (тривале загоєння ран);
- втрати пружності шкіри (передчасні зморшки);
- ослаблення імунітету (довгий одужання і часта захворюваність);
- порушення водно-сольового балансу (набряки);
- втрати м’язової маси.
Високобілкова дієта може бути небезпечна для людей із захворюваннями нирок і може порушити роботу внутрішніх органів і систем.
Надлишок білка сприяє відкладенню жиру, порушення вітамінного балансу, розвитку остеопорозу і подагри.
Основна причина – зменшення споживання (або виключення) жирів і вуглеводів. Важливо дотримувати помірність і баланс, щоб не створювати зайвого навантаження на органи.
Білкові продукти
Важливо пам’ятати, що білок необхідний нашому організму щодня і в балансі з жирами і вуглеводами.
Білок в необхідній кількості організм може отримувати в основному з їжі тваринного походження, але і рослинний білок теж важливий. Краще всього чергувати або поєднувати ці два види білків.
Продукти, багаті білком: яловичина, свинина, кролятина, птиця, яйця, морепродукти, молочні продукти, сочевиця, нут, квасоля, гречка, тофу, гарбузове насіння.